marți, 18 ianuarie 2011

Fata de pe Desktop .... (Tara Lalelelor ... o Japonie a Europei)

     De curand "Fata de pe Desktop" m-a facut sa citesc cate ceva despre o tara despre care am realizat ca nu stiam mai nimic, Nederland sau Olanda, desi ei urasc a doua varianta, si s-a intamplat sa ma socheze toate lucrurile pe care le-an citit, sunt mult mai diferiti fata de ce stim despre europeni, sunt deschisi la orice, parca au alta mentalitate, "gezelligheid" cum spun ei, linistitor, comozi, traiesc intr-o comuniune perfecta, singurul lucru care le mai face inima sa tresara e faptul ca sunt mari consumatori de cafea. Spun despre ei ca daca lasi doi olandezi inchisi impreuna or sa inceapa sa schimbe pareri, daca bagi un al treilea or sa faca o biserica sau un partid. Nu isi urasc guvernul, ceva de neconceput la noi, pana nu ii amintim toata familia unui parlamentar nu ne lasam. Politia, alt subiect delicat la noi, la ei daca un echipaj de politie vede un sofer mergand, la miezul noptii, cand nu e trafic, pe contrasens acel echipaj se va da la o parte, daca l-ar opri nu ar fi gezellig, nu ar face rau nimanui in miez de noapte, poate se grabeste, de necrezut, daca nu citeam nu credeam nici eu, asa ca documenteaza-te sa vezi daca nu ma crezi, e interesanyt ca aplica asta mai peste tot atitudinea asta gezellig. Nici drogurile nu-s legale, dar trec cu vederea peste acelea usoare, reusind sa le controleze, cum spun ei "fac un rau mai mic pentru a prevenii un rau mai mare".
     Dar au si ei defectele lor, ii urasc pe germani, daca le spui ca limba lor seamana cu germana o sa le strici ziua si te alegi cu priviri incruntate in cel mai bun caz, asa ca  gandestet-te de doua ori inainte sa spui asa ceva, daca le ceri indicatii in germana o sa te alegi cu rasete si or sa te puna sa le aduci bicicletel inapoi, de fapt aici e vorba de prima ocupatie nazista cand Hitler le-a confiscat bicicletele, legat de biciclete, furtul bicicletelor este un veritabil hobby national. olandezii cheltuiesc pentru procurarea unor incuietori eficiente, asa zis de nespart, mai mult decat pe bicicleta in sine, dar vehiculul pierdut poate fi usor inlocuit: te duci la un grup de biciclisti si strigi ferm, in gura mare: "Hey! Aia e bicicleta mea!",. cu siguranta, unul dintre ei o va lua la fuga. Ei rad si de belgieni, ca sunt ingusti,  facand tot felul de bancuri despre ei, de genul:
   
     "-Ce scrie pe fundul unei sticle de lapte din Belgia?
      -Se deschide la celalalt capat "
 
     "-De ce au paharele patrate?
      -Sa nu lase urma rotunde."
 
     "-Ce scrie pe fundul piscinei in Belgia?
      -Nu fumati!!!"

Pe langa belgieni spun ca sunt ingusti si cei dim Maastricht, un fel de Caracal la noi, cred:

     "-Ce se intampla cand un olandez din Maastricht se muta in Belgia?
      -Creste coeficientul de inteligenta al ambelor tari."

     Inchei prin a trece in revista principalul lor dezavantaj, si regret, pentru ca desi sunt afaceristi buni, parcimonia lor rivalizand cu cea scotiana, nu si-au putut exporta limba in afara granitelor, datorita faptului ca este prea greu de asimilat, de aceea la nivel de literatura au ramas un fel de insula in marea de tari europene. Asadar cu ocazia asta ii multumesc "Fetei de pe Desktop" fara ea nu as fi cunoscut atatea despre aceasta tara interesanta. >:D<


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguol lui

Fotografia mea
Ramnicu Valcea, Valcea, Romania
Amuzant

Persoane evadate